Regulament si contract sponsorizare

Potrivit Codului Fiscal, puteti sponsoriza Asociatia PROFESOR BECHERU PITESTI, inregistrata in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda reduceri fiscale, conform Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, atat in situatia in care reprezentati o societate comerciala care plateste impozit pe profit, cat si in situatia in care reprezentati o microintreprindere.
Completati contractual de sponsorizare si virati suma dorita in contul organizatiei pana pe 31 decembrie 2023.


» Daca sunteti societate comerciala care plateste impozit pe profit, sumele aferente sponsorizarilor se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele: 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profitul anual datorat.

» Daca sunteti microintreprindere, puteti sponsoriza , potrivit legii. Sumele aferente sponsorizarilor se scad din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul IV, pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe venit datorat pentru acest trimestru. Va rugam sa ne aveti in vedere si in trimestrele urmatoare.

Conform Ordinului 1679/2022, daca in anul 2022 nu ati facut deloc sponsorizari deductibile sau prin sponsorizarile efectuate nu ati atins plafonul maxim stabilit prin lege (20% din impozitul pe profit dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, respectiv maxim 20% din impozitul pe venit, pentru microintreprinderi) aveti posibilitatea de a depune, pana la data de 25 decembrie 2022, la ANAF declaratia 177, prin care solicitati ca diferenta de sponsorizare pana la plafonul maxim, ramasa nealocata, sa fie redirectionata .
Procedeul este simplu, este necesara semnarea unui contract de sponsorizare intre companie si organizatie, precizandu-se suma exacta, asa cum reiese din calculele contabile. Declaratia 177 se va completa cu aceasta suma si se va depune la ANAF prin mijloacele electronice de transmitere la distanta. Dupa procesare si verificare, in termen de 45 de zile, ANAF va vira catre organizatie suma respectiva.

De asemenea, dorim sa va informam cu privire la obligatia de a depune la ANAF Declaratia 107- Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private aferenta anului in care ati inregistrat cheltuielile respective, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, pentru companiile platitoare de impozit pe profit si pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator, pentru microintreprinderile care platesc impozit pe venit.

Inainte de a face sponsorizarea va rugam sa vorbiti cu contabilul dumneavoastra deoarece el stie foarte bine ce are de facut.


Sponsorizarea se face in timpul unui trimestru , nu in luna in care se plateste impozitul:

EX: TRIMESTRUL 1 : Se plateste impozit pe primele 3 luni ale anului : Ianuarie, Februarie, Martie, dar se plateste impozitul pana pe 25 ale lunii Aprilie, sponsorizarea trebuie facuta in intervalul 01.01.2023 / 31.03.2023, dupa care cu contractual si documentul de plata al sponsorizarii se deduce suma respectiva din impozitul pe care il platiti la 25 Aprilie. Si asa se procedeaza pentru toate trimestrele.


Puteti descarcati contractul de sponsorizare 20% prin intermediul butonului de mai jos:

Contract sponsorizare 20%
Descarca in format .pdf