Afectiuni reumatismale de tip inflamator

Afectiuni reumatismale de tip inflamator

Pacienţii care se confruntă cu bolile reumatice acuză simptome precum dureri articulare, inflamaţii (umflături, roşeaţă), stare de oboseală, rigiditate, febră, pierdere în greutate etc. Fiecare boală reumatică poate afecta diferite părți ale corpului, având simptome unice. Există peste 200 de tipuri de boli reumatice,  în acest articol vor fi prezentate doar cele cu care pacienţii se confruntă frecvent. Majoritatea bolilor reumatice apar atunci când sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase.


Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronică, caracterizată prin inflamarea articulațiilor periferice. Simptomele prezente sunt durerea, inflamarea articulaţiilor, inflamarea membranei sinoviale și rigiditatea. Acestea apar mai ales dimineața. Pe lângă deteriorarea articulațiilor și a țesuturilor înconjurătoare (tendoane și mușchi) care poate duce la scăderea mobilității și a funcției articulare, inflamația cronică poate afecta alte organe, cum ar fi inima, plămânii sau rinichii. Acesta este motivul pentru care artrita reumatoidă este considerată o boală sistemică.


Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este un tip de artrită inflamatorie care afectează coloana vertebrală, provocând proliferarea osoasă de-a lungul acesteia şi rigiditate, aspect care duce la imobilizarea pacientului. Aceasta este o boală sistemică, afectând şi pielea, inima, plămânii, ochii, rinichii. Durerea de spate este principalul simptom, urmată de umflarea articulaţiilor, dureri în zona bazinului, la nivelul toracelui. Spondilita anchilozantă se află pe locul al doilea după poliartrita reumatoidă ca frecvenţă, în ceea ce privește bolile inflamatorii reumatice cronice.


Artrita idiopatică juvenilă şi bolile reumatice

Artrita idiopatică juvenilă este o boală cronică care se manifestă prin inflamarea articulaţiilor. Simptomele cu care pacienţii se confruntă sunt rigiditate și dureri articulare. Majoritatea cazurilor de artrită idiopatică juvenilă sunt ușoare, dar în cazurile severe boala poate provoca leziuni articulare, anemie, durere și inflamarea ochilor. Boala se dezvoltă în jurul vârstei de 16 ani. Specialiștii consideră că persistența artritei timp de cel puțin șase săptămâni la pacienții cu vârsta sub 16 ani indică prezenţa artritei idiopatice juvenile.


Artrita reactivă

Artrita reactivă se instalează în urma unei infecții ce poate fi cauzată de bacterii precum Salmonella, Chlamydia, Campylobcater. Artrita reactivă poate cauza următoarele simptome: umflarea articulațiilor, a genunchilor sau gleznelor, durere în zona călcâiului, umflare degetelor, dureri lombare persistente care tind să fie mai intense în timpul nopţii sau dimineața. Unii pacienți cu acest tip de artrită prezintă, de asemenea, roșeață și iritație ale ochilor.


Bolile reumatice – factori de risc

Factorii genetici joacă un rol important în apariţia bolilor reumatice. Există, de asemenea, alți factori care pot crește riscul de a dezvolta o boală reumatică.


  • Vârsta – riscul crește odată cu înaintarea în vârstă;
  • Sexul – bolile reumatice tind să fie mai frecvente la femei;
  • Expunerea la diferite infecții – declanșează dezvoltarea unor boli reumatice precum lupusul.

Articole de kinetoterapie

Pentru intrebari sau programari, va rugam sa ne contactati telefonic sau ne puteti trimite un mesaj prin intermediul paginii de contact.

0723.328.299 Contacteaza-ne acum